La Vilella Alta

El Camp de Tarragona és una àrea geogràfica la qual depenia antigament de la ciutat de Tarragona, em refereixo a l'època dels romans. Per tant era Tarraco i no Tarragona. Actualment es considera aquesta àrea la formada per les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès i és un dels vuit àmbits territorials del Principat de Catalunya.

La Vilella Alta | Xavier Garcia

 

 

És una zona amb poca aigua. Hi predomina l'agricultura de secà. Sobretot vinyes i oliveres que produeixen bons vins i olis. Un dels millors vins són els del Priorat. Aquesta comarca dóna nom a uns vins amb denominació d'origen de la màxima qualitat. És el que anomenen Denominació d'Origen Qualificada. Crec que a Espanya només hi ha dues DOQ.

Avui us mostraré la proposta d'escut per a un dels municipis de la comarca del Priorat: el de la Vilella Alta. Actualment l'ajuntament utilitza un escut que no està oficialitzat:

 

A l'escut es poden apreciar els pals del Senyal Reial i ressaltant un sarment. Els esmalts dels pals estan clars. El sarment sembla un verd descolorit i potser una branca marró i el raïm negres o liles. Com no es poden detallar bé els colors, no m'atreveixo a designar els esmalts a aquesta càrrega.

Hi ha una proposta, desconec la data de la mateixa, per oficialitzar l'escut d'armes municipal de la Vilella Alta. És aquesta:

Escut caironat: d'argent, un sarment de vinya pampolat de sinople i fruitat de sable. Per timbre una corona mural de poble.

Proposta d'escut Vilella Alta, d'argent, un sarment de vinya pampolat de sinople i fruitat de sable. Per timbre una corona mural de poble. | Xavier Garcia

 

El símbol principal segueix sent el mateix, el sarment. Al·ludeix a l'activitat vinícola de la zona sent la vinya el seu cultiu més representatiu. La proposta elimina el Senyal Reial, l'ús del qual està restringit per l'actual reglamentació sobre els símbols de les entitats locals catalanes, no podent-se utilitzar de forma arbitrària. En utilitzar una càrrega de color el mestre ha de proposar un camp de metall. N’hi ha dues: Or i argent, i va escollir l'argent. L'ús de l'or com esmalt per al camp de l'escut hagués estat igual de correcte.

Particularment crec que el resultat és un escut senzill i elegant. Una sola càrrega, visualment bella i al·lusiva al seu conreu principal que dóna vida al poble i ens recorda el bon vi que s'elabora en aquella zona. Llàstima que l'ajuntament no hagi oficialitzat aquest emblema heràldic.

Extret de l'article original del blog Dibujo Heráldico: La Vilella Alta 


Comentaris

envia el comentari