L'ESCUT DE CAMBRILS

Durant les vacances estivals, un municipi força visitat és Cambrils, així que veurem l'escut que utilitzen com a símbol.

Imatge d'una posta de sol a Cambrils | delCamp.cat

Cambrils està situat a la comarca del Baix Camp, a la província de Tarragona. La seva activitat econòmica principal és el sector serveis, a causa del auge del turisme des de la dècada de 1960.

Escut en ús per l'Ajuntament de Cambrils. | Ajuntament de CAmbrils

 

Segons es pot trobar a la web del municipi, tenim la següent descripció per l'escut d'armes municipal de Cambrils:

Escut tallat a fons daurat amb quatre barres vermelles creuades per una franja blava amb un gos al centre. Als costats, dos lleons sostenen l'escut, coronat amb una corona.

Tinc un dubte en traduir tallat, ja que pot traduir-se com tallat o com tallat, volent dir confeccionat.

Després de llegir aquesta descripció només puc dir una cosa. Ole els seus collons! Clarament aquest escut ha estat definit per algú que no té ni idea d'heràldica. L'escut no té cap partició, per tant, no és tallat. L'escut no té quatre barres, porta quatre pals. Recordem que les barres són obliqües. Sobre el tot, hi ha una faixa d'atzur carregada d'un gos corrent, que segons les imatges que ronden pel municipi, és d'or. L'escut porta com a suports a dos lleons coronats i contornats. Per timbre porta un coronel, que no sé apreciar. Potser sigui una corona d'infant, l'anomenada corona reial oberta.

Jo prefereixo blasonar l'escut així:

D'or, quatre pals de gules; ressaltant sobre el tot, una faixa d'atzur carregada de gos corrent d'or. Per timbre, corona reial oberta (infant). Per suports, dos lleons contornats i coronats.

Interpretació personal de l'escut d'armes de Cambrils, segons aquesta descripció: D'or, quatre pals de gules; ressaltant sobre el tot, una faixa d'atzur carregada d'un gos corrent d'or. Per timbre, corona reial oberta (infant). Per suports, dos lleons contornatss i coronats. | Xavier García

 

Per a aquest disseny, he fet servir la forma apuntada, per ser la típica a Catalunya. He dibuixat els pals amb un ample d'una novena part, perquè els pals i el fons tinguin la mateixa amplada. La faixa és més ampla del normal, recordeu l'entrada sobre l'ample variable de les peces. Els gossos en heràldica se sol representar tipus llebrers. Com podreu observar, els lleons no segueixen cap dels esmalts de la paleta de colors amb la qual jo treballo. Això ho he fet perquè els suports són elements externs, i no tenen perquè seguir les regles estrictes aplicades a l'escut pròpiament dit.

Sembla ser que el senyal tradicional del municipi és el gos o ca, deu fer referència al nom del municipi Cambrils.

Aquest escut no és oficial.  La proposta per oficialitzar l'escut és molt semblant a l'escut utilitzat, amb l'única diferència que el gos l'han pintat de plata.

D'or, quatre pals de gules, sobre el tot una faixa d'atzur amb un gos corrent de plata.

Proposta per l'escut oficial de Cambrils. D'or, quatre pals de gules, sobre el tot una faixa d'atzur amb un gos corrent de plata. | Xavier García

 

  

Com totes les propostes oficials per als escuts cívics catalans, la forma d'escut és la enrajolada o de municipi, és a dir, un quadrat recolzat sobre els seus vèrtexs, que no s'ha de confondre amb la forma en losange reservada per als escuts d'armes femenins. Els dos lleons dels suports han desaparegut en ser un ornament, i no contemplats en l'escut oficial. Després, l'ajuntament és lliure de posar els ornaments que vulgui. El timbre també ha canviat, en lloc d'una corona d'infant, té una corona mural, exclusiva de l'heràldica cívica. Aquesta corona ens informa, a part que no és un escut gentilici, del tipus de població, en aquest cas una vila, donat el seu nombre d'habitants.

Sembla ser que la proposta està basada en un escut utilitzat en 1765.

Després de consultar al mestre Armand de Fluvià, em va fer arribar més informació. Resulta que aquest escut no és l'únic proposat, es van realitzar dos escuts més:

 1.-D'or, quatre pals de gules, ressaltant sobre el tot, un gos de plata.

Proposta per a l'escut oficial de Cambrils: D'or, quatre pals de gules, ressaltant sobre el tot, un gos de plata. | Xavier García

 

2.- Tallat: 1r d'atzur, un gos d'argent; 2n d'or, quatre pals de gules.

Proposta per l'escut oficial de Cambrils. Tallat: 1r d'atzur, un gos d'argent; 2n d'or, quatre pals de gules. | Xavier García

 

Podeu consultar l'article original al blog Dibujo Heráldico.


Comentaris

envia el comentari