L'escut de Montblanc

Els primers d’aconseguir o fer alguna cosa tenen molts números de ser recordats, d'aconseguir la glòria eterna o kleos, com deien els grecs. N'hi ha que fan qualsevol cosa per adquirir la glòria. N’hi ha que són uns genis de la trompeta, n’hi ha que trepitgen la lluna per primera vegada, o n’hi ha que guanyen set Tours de França, tot i anar dopats.

Detall de la Muralla de Montblanc. | Xavier Garcia

El pacte o tractat d'Auloron (en occità) o Oloron (en francès), signat un 27 juliol de 1287, tractava de posar solució a un conflicte entre la Corona d'Aragó i el Comtat d'Anjou. El tractat va ser ratificat per les principals poblacions de la Corona d'Aragó d’aquell temps: Barcelona, ​​Cervera, Girona, Osca, Lleida i Montblanc.

En aquest document apareixen els primers escuts cívics dels que es tenen constància a Catalunya. Avui veurem l'escut d'armes de Montblanc.

Detall de la façana de l'església de Santa Maria de Montblanc on s'aprecia l'escut d'armes. | Enric Daunis

 

Montblanc té multitud d'atractius. Des 1387 té el títol de vila ducal. De fet el ducat de Montblanc és un títol associat a l'hereu de la Corona d'Aragó, el que es diu un títol del regne. Avui en dia és un dels títols associats a l'hereu del tron ​​del Regne d'Espanya i actualment el duc de Montblanc, en aquest cas duquessa, és Leonor de Borbó.

Montblanc és la capital de la comarca de la Conca de Barberà. En els seus camps existeixen diverses coves amb pintures rupestres, fet pel qual des de 1998 formen part del Patrimoni de la Humanitat. Mig segle abans, el 1947, el seu nucli antic va ser declarat Conjunt Històric-Artístic.

L'escut d'armes de Montblanc és el que ja apareixia en el tractat d'Auloron en 1287. Aquest és l'escut que utilitzen:

D'or, quatre pals de gules, ressaltant sobre el tot un mont floronat d'argent. Al timbre, una corona de duc.

Montblanc. D'or, quatre pals de gules, ressaltant sobre el tot un mont floronat d'argent. Per timbre una corona de duc. | Xavier Garcia

 

El mont floronat és una figura associada a l'heràldica catalana. Es tracta d'una figura parlant al·lusiva al topònim del lloc. L'escut no és oficial perquè l'Ajuntament de Montblanc no ha oficialitzat l'escut. Desconec els motius pel qual no han completat els tràmits ja que la proposta d'oficialització representa el mateix blasó, només que utilitza la boca d'escut en lloseta, la qual disposa la reglamentació sobre els símbols de les entitats locals a Catalunya. Així llueixen aquestes armes amb la boca d'escut caironada:

Montblanc: D'or, quatre pals de gules, ressaltant sobre el tot un mont floronat d'argent. | Xavier Garcia

 

Segons la normativa vigent els ajuntaments no poden fer ús d'emblemes no oficialitzats i la Generalitat podria obrir un litigi perquè usessin en el seu lloc el que estableix la reglamentació sobre l'ús d'aquests símbols que mancant escut seria el símbol de la Generalitat de Catalunya o l'escut del Regne d'Espanya podent usar un d'aquests indistintament. Tot i que no conec cap cas en què la Direcció General de l'Administració Local hagi intentat el que he citat, la possibilitat existeix. És millor oficialitzar l'escut.

Extracte de l'article Montblanc, del blog Dibujo Heráldico


Comentaris

envia el comentari